Dieta w chorobach autoimmunologicznych - Łysienie plackowate (studium przypadku)

Ocena nietolerancji pokarmowych metodą P-DTR.

05.09.2018 g.09:09


Liczba chorób autoimmunizacyjnych wzrasta (m.in.: łysienie plackowate, choroba Hashimoto, bielactwo, łuszczyca, choroba Leśniowskiego-Crohna). Tyczy się głównie krajów wysoko rozwiniętych i dotyka 8 % ludzi na świecie. Autoimmunizacja jest przyczyną ok. 70 jednostek chorobowych. Objawy mogą być związane praktycznie z każdą tkanką i narządem (w tym: układu pokarmowego, kostnego, hormonalnego czy tkanki łącznej).

W dalszym ciągu nie udało się znaleźć jednej przyczyny wstępowania chorób autoimmunizacyjnych. Podłoże jest wieloczynnikowe. Aktualnie uważa się, że udział w powstaniu choroby mają: 
- predyspozycja genetyczna,
- czynniki środowiskowe,
- czynnik mikrobiologiczny (dysbioza jelitowa).

W jelitach zlokalizowane jest nawet do ¾ naszej odporności. Układ immunologiczny jelita (tkanka limfatyczna związana ze śluzówkami przewodu pokarmowego) zapewnia silną miejscową ochronę błony śluzowej. Stanowi łącznik pomiędzy wszystkimi śluzówkami organizmu.

Przy optymalnej diecie i trybie życia w naszym przewodzie pokarmowym obecna jest równowaga mikrobioty jelitowej (zespół mikroorganizmów zasiedlających jelito), co przekłada się na zdrowie organizmu. Niestety przetworzone jedzenie, nietolerancje pokarmowe/chemiczne, alergie pokarmowe, stres, antybiotyki, przewlekłe stosowane leki (nlpz), zanieczyszczenie środowiska nie są łaskawe dla naszych mieszkańców w jelitach.

Mikrobiota w miarę upływu czasu ulega zubożeniu, co ma niekorzystne przełożenie na działanie bariery jelitowej i w efekcie na rozwój nadmiernej przesiąkliwości jelitowej czyli tzw. zespołu jelita przesiąkliwego. To stan, kiedy ścisłe połączenia ulegają rozluźnieniu czego skutkiem bariera jelitowa traci zdolność do selektywności. Wówczas większe niż standardowe elementy, jak mikroorganizmy i cząsteczki pokarmów, mogą przemieszczać się między komórkami jelit i wnikać do ustroju. Organizm „widzi”, że przenika coś obcego – niekoniecznie musi być to szkodliwe, ale on tego nie wie i rozpoczyna z tym czymś walczyć. Wywołuje to aktywację układu immunologicznego i w konsekwencji stan zapalny o małym nasileniu, jednak o charakterze przewlekłym. Stan ten jest bardzo obciążający dla organizmu, który nie może się skupić na powrocie do równowagi.

Łysienie plackowate jest chorobą autoimmunizacyjną. W jej przebiegu dochodzi do uszkodzenia mieszków włosowych w efekcie do łysienia. Ogniska wyłysienia mogą się pojawić już w wieku młodym.

Do Naszego Centrum zgłosiła się mama z synem cierpiącym na łysienie plackowate. Z uwagi na fakt jak ważną rolę odgrywa jedzenie (alergie, nietolerancje pokarmowe) na choroby autoimmunologiczne zastosowaliśmy (po uprzednim zbadaniu nietolerancji pokarmowych), dietę indywidualną oraz suplementacje witamin. Wynikiem tego było wykluczenie 20 produktów (najbardziej istotnymi były gluten oraz mleko) z diety oraz wzbogacenie jej o magnez, żelazo i witaminę D3. Po zastosowaniu diety już po 9 tygodniach nie było śladu po zmianach widocznych na głowie.


Zapraszamy serdecznie do Centrum Medycznego Syntonic i konsultacji z Naszymi specjalistami (mgr Dawid Kasolik, mgr Małgorzata Kontowicz - terapeuci metody P-DTR - 506 600 102)



Podobne wpisy

Czym jest metoda P-DTR? (część 2)

Czym jest metoda P-DTR? (część 2)

13.09.2018

Co? Jak? Dlaczego?

Dieta w chorobach autoimmunologicznych - Łysienie plackowate (studium przypadku)

Dieta w chorobach autoimmunologicznych - Łysienie plackowate (studium przypadku)

05.09.2018

Ocena nietolerancji pokarmowych metodą P-DTR.

Czym jest metoda P-DTR? (część 1)

Czym jest metoda P-DTR? (część 1)

26.07.2018

Nowe podejścia w neurologii funkcjonalnej.

Skontaktuj się z nami

Zadzwoń

+48 506 600 102

lub napisz: